N. Vandepeute en S. Van Brussel, resp. CEO en COO van Bancontact/Payconiq, verschaften tijdens een boeiende avond van Financieel Forum Antwerpen, enkele, interessante inzichten in de manieren waarop betalingen worden uitgevoerd in België, in Europa en de Wereld.
Cash blijkt in België, in tegenstelling tot onze buurlanden, nog steeds king met 66 %, gevolgd door betalingen met kaart, 33%. Het is duidelijk dat mobiel betalen via een app bij ons dus nog in zijn kinderschoenen staat.
Adhv enkele, opmerkelijke globale trends werd het echter duidelijk dat binnen enkele jaren ook in België, mobiel betalen wellicht de norm wordt. Dit vermoeden steunt op volgende vaststellingen:
- Verwachtingen van de consumenten, m.n. millennials. Betalen voor deze doelgroep is niet louter de uitvoering van een transactie, maar een ervaring.
- Gebruikte technologie of Tokenization. In China werden betaalkaarten en cash in vele situaties reeds volledig vervangen door het scannen van een QR-code. Bijv. bij de aankoop van een hamburger of giften aan mensen op straat.
- Enorme concurrentie van wereldwijde spelers zoals VISA en Mastercard, verplichten lokale bedrijven zoals Bancontact/Payconiq om te investeren in technologische betaaloplossingen. Het is immers de enige manier om voldoende schaalgrootte te verwerven en te blijven bestaan.
- De invloed van Fintech-bedrijven. Nergens in de bankwereld geldt de invloed van Fintech zo sterk als bij betalingen.
- Toepassing van een duidelijke regelgeving, zoals SEPA en GDPR. Een duidelijk wettelijk kader beschermt de gebruikers tegen te hoge kosten en misbruik van data. Daarnaast verplicht het de aanbieders van betaaloplossingen om efficiënte – en goedkopere kanalen aan te bieden.
Als lokaal bedrijf met Europese ambities, wil Bancontact/Payconiq het gebruik van cashless – en mobiel betalen in België verhogen. In de eerste plaats door in te zetten op het gebruiksgemak en de voordelen die verbonden zijn aan de betaalkaarten en de apps. Vervolgens is het belangrijk om via jongeren, die wellicht het snelst de voordelen van mobiele betalingen zullen ervaren, zgn “peer2peer”-ervaringen, alle generaties te overtuigen van de voordelen verbonden aan mobiel betalen.
Met hun mobiele app, heeft het bedrijf eveneens een sterk instrument in handen om niet alleen in België, maar ook in Europa, een actieve rol te spelen. Schaalgrootte, vooral inzake betalingen, is immers noodzakelijk om relevant te blijven in een permanent evoluerend betaaluniversum.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!